MKB Toegankelijk > Ervaringen > Kwalitaria zet stappen richting inclusieve horeca: “Soms begint het met een simpel haakje voor een jas.”
Kwalitaria zet stappen richting inclusieve horeca: “Soms begint het met een simpel haakje voor een jas.”
Een toegankelijkere horeca hoeft niet te beginnen met een invalidentoilet of grote verbouwingen. Soms begint het met een simpel haakje voor een jas. Dat is de les die Joep Leemans, algemeen directeur van Food Franchise Company (FFC), leerde in zijn eerste gesprek over toegankelijkheid met MKB Toegankelijk. “Dat moment heeft me echt geraakt. Toen dacht ik: als wij als organisatie dat soort kleine dingen al niet kunnen doen, wie dan wel?”
Kwalitaria, een van de horecaketens onder FFC, is deelnemer aan het Pact Toegankelijke Horeca, een initiatief van het programma MKB Toegankelijk van MKB-Nederland. Het pact richt zich op het creëren van een gastvrije horeca voor iedereen, met aandacht voor bewustwording, kennisdeling en praktische verbeteringen.
Joep Leemans, algemeen directeur Food Franchise Company (FFC)
Van ‘nooit mee bezig geweest’ naar ‘vol overtuiging meedoen’
Toen Koninklijke Horeca Nederland (KHN) FFC attendeerde op het pact, besloot Leemans er open in te stappen. “Ik had vooraf het beeld dat toegankelijkheid zou draaien om dure ingrepen en fysieke obstakels. Maar in het eerste gesprek werd al duidelijk: we maken al een verschil als de pinautomaat flexibel is of het pad tussen de tafels wat breder.”
“Dat gesprek zette een vlammetje aan,” zegt Leemans. “En dat gevoel werd versterkt toen mijn collega, moeder van een kindje met een beperking, vertelde hoe bijzonder ze het vond dat wij hier tijd en energie in steken.”
Praktische verbeteringen én een duurzaamheidsvisie
Kwalitaria ziet toegankelijkheid als onderdeel van een bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid. De keten heeft een uitgebreide duurzaamheidsstrategie, opgebouwd rond drie pijlers: goed voor de mens, goed voor de natuur en goed voor de ondernemer. Toegankelijkheid sluit daar naadloos op aan. “We hebben geleerd dat kleine aanpassingen grote impact kunnen hebben. Net als een frietje dat we één millimeter dikker maken – dat scheelt ruim 10% CO2-uitstoot.”
Van bewustwording naar beweging
De horecaketen staat pas aan het begin van dit traject, maar de beweging is op gang. “Ik heb het intern gedeeld, met collega’s en ondernemers. De reacties zijn heel positief. Mensen willen helpen. Het is aan ons om ze de handvatten te geven.” De locatiescan die via het pact wordt uitgevoerd, helpt daarbij.
Wat Leemans hoopt dat het oplevert? “Dat we ondernemers kunnen laten zien hoe je met minimale middelen maximaal verschil maakt. En dat we samen de horeca toegankelijker maken voor mensen die letterlijk en figuurlijk te vaak voor een gesloten deur staan. Je hoeft niet meteen alles om te gooien. Begin met bewust kijken. Hang dat haakje lager. Maak de pin mobiel. Zet je tafels net anders neer. Het kost weinig, maar maakt een groot verschil.”
Met de naderende deadline van 28 juni 2025 voor de European Accessibility Act (EAA), wordt digitale toegankelijkheid niet alleen een wettelijke eis, maar ook een commerciële kans.